Vårt arbeid

Om Stiftelsen MSM

Stiftelsen Midnight Sun Marathon (MSM) ble etablert i 1989 og arrangerte det første Midnight Sun Marathon i 1990.

Stifterne av MSM er Mack Ølbryggeri, Mediehuset iTromsø, TUIL Tromsdalen Friidrett, Sparebanken Nord-Norge, Troms Kraft AS og Tromsø Kommune. MSM har som formål å planlegge og gjennomføre idretts- og kultur arrangement i Tromsø, og derigjennom markedsføre Tromsø og landsdelen som reisemål nasjonalt og internasjonalt. MSM ønsker å bidra med å spre løpeglede for alle, uansett fysisk form, alder og personlige mål. I tillegg skal vi arbeide for at arrangementet gir størst mulig økonomisk bidrag til idrettslige- og humanitære formål. MSM arrangerer Polar Night Halfmarathon (Mørketidsløpet) i januar, Samisk Uke i februar, Arctic SnowShoe Race i mars, Midnight Sun Marathon i juni og Tromsø Mountain Challenge i august.

Vi gir tilbake til idretten

Hvert år utbetaler vi bidrag til lag og frivillige organisasjoner som stiller med funksjonærer på våre arrangementer. Dermed bidrar MSM økonomisk til mange ulike idrettslag og foreninger.  I 2019 bidro MSM med rundt en million kroner til idrettslige og humanitære formål. Stiftelsen har de siste fem år delt ut idretts-stipend til unge idrettstalenter fra landsdelen.  Også næringslivet i regionen har store ringvirkninger av arrangementene. Beregningene fra Innovasjon Norge viser at våre to arrangement, Mørketidsløpet og Midnight Sun Marathon bidro i 2019 til en økt omsetning på 75 millioner kroner og verdiskaping i regionen på 55,7 millioner kroner.

Våre dyktige og imøtekommende funksjonærer er med på å skape gode og positive opplevelser for deltakerne. Mange av de tilreisende setter stor pris på kontakten med de funksjonærene. Årlig tar tusenvis av mennesker turen til «Nordens Paris» for å i våre arrangement. For mange er dette det første møte med Arktis og Nord-Norge.

Ansatte

Stiftelsen har tre ansatte og står bak fem ulike arrangementer i Tromsø gjennom året. Daglig leder er Nils Isaksen Hætta, Jan Schjetlein er teknisk ansvarlig samt har ansvar for tidtaking og Franziska Wentzlaff er prosjektkoordinator og administrativ medarbeider. Du kan nå oss på mail info@msm.no eller tlf. 77 67 33 63.

Mørketidsløpet

Mørketiden i Tromsø varer fra 21. november til 21. januar. Dette gir oss mulighet til å arrangere et unikt løpsarrangement på vinteren.  I januar arrangerer vi Norges største vinterløp, Mørketidsløpet, med deltakere fra over femti nasjoner. Mørketid er eksotisk for mange tilreisende, og vi er stolte over å kunne vise frem Tromsø i vinterdrakt. Fargespillet i mørketida overrasker mange, og når nordlyset danser over byen så er både kulde og mørke glemt. Mørketidsløpet er det største vinteridretts-arrangementet i Nord-Norge, og man kan velge tre ulike distanser,  Mørketidstrim (5km), Mørketidsmila (10km), halvmaraton og fra 2021 har vi også innført Ishavskraft Marathon.

Samisk uke

I begynnelsen av februar arrangerer MSM Samisk Uke i Tromsø, en uke med fokus på samisk kultur og idrett. Uka fylles med kulturelle innslag som konserter, foredrag, verksted/kurs og avsluttes med NM i lassokasting og det store høydepunktet- NM i reinkappkjøring sprint, i Storgata midt i hjertet av Tromsø!

Arctic SnowShoe Race

Vårt unike trugeløp ble første gang arrangert i 2019, i fantastiske omgivelser ved fjellet Rødtind på Kvaløya. Arctic SnowShoe Race er spesielt ettersom det knapt finnes trugeløp i Norge. Trugeløp er en populær nisjeidrett i mange land, og allerede i vårt første løp opplevde vi stor pågang fra internasjonale utøvere. MSM har satt seg som mål og få trugeløp på kartet i skinasjonen Norge, og har allerede fått trugeløp registrert som idrettsdisiplin under Norges Friidrettsforbund.

Midnight Sun Marathon

Juni byr den nordnorske sommeren med midnattsol og vårt største løp, Midnight Sun Marathon. Løpet samler over 6000 løpeglade fra over 60 nasjoner til dyst i Tromsøs gater. Her er noe for alle aldre og ønsker; barneløp, Minimaraton, Coop Mila (10km), Mizuno Halvmaraton og maraton. I 2016 besøkte kongen og dronningen arrangementet som del av sitt jubileumsferd. Kongeparet var svært overrasket over den store internasjonale deltakelsen.

Tromsø Mountain Challenge

For de som foretrekker terreng, så arrangerer vi Tromsø Mountain Challenge (TMC) i august i kremen av nordnorsk terreng. Her er det muligheter for å løpe enkeltdistanser eller delta på trippelen. Explo Ekstremløpet er en syrefest fra TUIL arena til Fjellheisen restaurant.  Fra 2018 har løpet gått opp den svært populære Sherpa-trappa. Explo Ekstremløpet etterfølges av Rab Ultra 50K og TMC HalvUltra 25K, som tar deltakerne opp i et variert og vakkert terreng mellom Snarby og Tromsdalen. TMC avsluttes med TMC Tindløpet, et motbakkeløp som ender opp på selveste byfjellet vårt Tromsdalstinden, som kan sees fra Tromsø sentrum.

Våre arrangement er viktig for byen, landsdelen og ikke minst folkehelsa. Vi i MSM ønsker å bidra til å spre løpeglede til alle, uansett fysisk form, alder og personlige mål.